Hur kollar man snöjdup på olika skidorter?

av | 18 September, 2018

Vintern börjar närma sig och då är det också dags att börja kika efter en vintersemester. En del brukar åka till värmen men ingenting går upp emot en kanonvecka i fjällen eller varför inte alperna. När det kommer till de svenska fjällen så brukar det vara en bra idé att försäkra sig om snödjupet på skidorten man ska till. Man kan söka på snöjdup på olika skidorter för att få upp ett antal sidor som har koll på detta. I de allra flesta fall när man ska ha reda på snödjup så finns det en informationssida för varje skidort. Ifall man ska till till exempel Idre Fjäll så kan man gå in på deras egna hemsida och där finns en massa information om allt från snödjup till öppna nedfarter.

Snöjdupet på skidorter varierar stort

Vad kan då informationen om snödjup säga dig som ska åka till just ett speciellt ställe? Ifall man har varit på ett och samma ställe flera gånger så lär man sig till slut vilket snödjup som måste till för att åkningen skall vara bra. Snödjupet har också att göra med hur många nedfarter som en skidort kan ha öppna samtidigt. Ju mer snö som faller desto mer kommer en skidort kunna erbjuda.

Ifall man tar sig ner till alperna där höjdskillnaden mellan topp och dal ofta är väldigt stora så kan man behöva titta på snödjupet både på toppen och i dalen. Skulle dalen ha ett snödjup som är ganska dåligt så finns det fortfarande chans att åka skidor högst upp på topparna i alperna.​